(untitled) (MAKTABGACHA VA MAKTAB TA’LIMI JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada bo‘lajak boshlang‘ich ta’lim o‘qituvchilarida adabiy kompetensiyalarni rivojlantirish jarayonida matn turlarining tutgan o‘rni va ta’limiy imkoniyatlari atroflicha tahlil qilingan. Tadqiqotda matn turlarining pedagogik jarayondagi ahamiyati nafaqat axborot yetkazish vazifasi, balki o‘quvchilarda mustaqil va tanqidiy fikrlash, obrazli tafakkur, muloqot madaniyati hamda estetik didni shakllantirishdagi roli asoslab berilgan. Maqolada boshlang‘ich ta’lim o‘qituvchilari uchun matn bilan ishlash ko‘nikmalarini rivojlantirishning bosqichlari, samarali metodik yondashuvlari va mazmuniy-tuzilmaviy tamoyillari yoritilgan. Xususan, badiiy matnlarning obrazli tasvirlar orqali axloqiy va ma’naviy g‘oyalarni singdirishi, ilmiy-ommabop matnlarning bolalarning dunyoqarashini kengaytirishi, axborot matnlarining esa tanqidiy tahlil va xulosa chiqarish ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi o‘rni batafsil ochib berilgan