(untitled) (MAKTABGACHA VA MAKTAB TA’LIMI JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada XVI asr Buxoro adabiy muhitining yetuk vakillaridan biri – Sayyid Poshshoxoja ibn Abdulvahhobxo‘ ja (Xoja)ning hayoti, ijodiy merosi hamda uning asarlarining o‘zbek nasri taraqqiyotidagi o‘rni ilmiy-ommabop uslubda tadqiq etiladi. Muallifning “Miftoh ul-adl”, “Gulzor”, “Maqsad ul-atvor” kabi asarlari misolida axloqiy-didaktik nasrning shakllanishi, ijtimoiy-siyosiy qarashlarning badiiy ifodasi va adabiy an’analar bilan uzviy bog‘liqligi yoritiladi. Maqolada Xoja ijodining manbashunoslik hamda adabiyotshunoslik nuqtayi nazaridan ahamiyati asosli dalillar orqali ochib beriladi.