(untitled) (MAKTABGACHA VA MAKTAB TA’LIMI JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy axborotlashgan jamiyat sharoitida talabalarda mediasavodxonlik kompetentligini rivojlantirishda axborotni tanqidiy baholashning nazariy asoslari yoritilgan. Tadqiqotda mediasavodxonlik tushunchasining mohiyati, uning tanqidiy fikrlash bilan uzviy bog‘liqligi hamda axborotni tahlil qilish, baholash va saralashdagi kognitiv jarayonlar tahlil qilingan. O‘zbekiston va xorijiy olimlarning ilmiy qarashlari asosida mediasavodxonlikni shakllantirishda tanqidiy baholashning didaktik, kognitiv va refleksiv komponentlari ochib berilgan. Shuningdek, ta’lim jarayonida axborotni tanqidiy baholashni integratsiyalash orqali talabalarning mustaqil fikrlashi, axborot xavfsizligi hamda ijtimoiy mas’uliyatini rivojlantirish imkoniyatlari asoslab berilgan. Maqola natijalari mediasavodxonlikni rivojlantirishga qaratilgan pedagogik metodika va texnologiyalarni takomillashtirishda muhim ilmiy ahamiyat kasb etadi