(untitled) (MAKTABGACHA VA MAKTAB TA’LIMI JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada raqamli ta’lim muhitida metakognitiv kompetentlikning pedagogik mohiyati va uni rivojlantirish asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqotda ilmiy adabiyotlarning qiyosiy va kontent tahlili hamda konseptual sintez usullaridan foydalanildi. Metakognitiv kompetentlik ta’lim oluvchining o‘z bilish faoliyatini anglash, rejalashtirish, monitoring qilish, baholash va refleksiya asosida moslashtirish imkonini beruvchi integrativ pedagogik sifat sifatida talqin qilindi. Raqamli vositalarning metakognitiv rivojlanishdagi samarasi ularning maqsadli topshiriqlar, feedback, pedagogik scaffolding va refleksiv faoliyat bilan uyg‘unligiga bog‘liqligi aniqlandi. Metakognitiv strategiyalarni o‘rgatish, refleksiv pedagogika, pedagogik scaffolding va raqamli vositalarni maqsadli integratsiya qilish metakognitiv kompetentlikni rivojlantirishning asosiy pedagogik asoslari sifatida belgilandi