(untitled) (MAKTABGACHA VA MAKTAB TA’LIMI JURNALI, 2026)
Maqolada ishsiz ayollarda shaxsiylik va emotsional xususiyatlarning namoyon boʻlishini oʻrganishning nazariy-metodologik asoslari kompleks tahlil qilingan. Emotsional sohani shaxsning yaxlit psixologik tizimidan ajralmas regulyativ mexanizm sifatida talqin etuvchi zamonaviy yondashuvlar (K. R. Sherer, B. I. Dodonov, S. R. Pantileyev), ishsizlikning psixologik oqibatlarini tushuntiruvchi klassik nazariyalar (M. Jahoda, P. B. Warr, D. Fryer), keng koʻlamli metatahlil natijalari (K. I. Paul, K. Moser) hamda MDH va mahalliy tadqiqotchilarning ilmiy qarashlari qiyosiy tahlil qilingan. Deprivatsiya va agentlik paradigmalarining metodologik uzviyligi asoslanib, ishsizlik shaxsning kasbiy identikligi, oʻzo ʻziga munosabati, emotsional barqarorligi va ijtimoiy faolligiga taʼsir koʻrsatuvchi murakkab ijtimoiy-psixologik stressor sifatida talqin etilgan. Muallif tomonidan ishsiz ayollarda shaxsiylik va emotsional xususiyatlarni oʻz holatini subyektiv baholash, oʻz-oʻziga munosabat, umumiy hissiy yoʻnalganlik va shaxslararo munosabatlarning oʻzaro integratsiyasiga asoslangan toʻrt blokli tuzilma doirasida tadqiq etish zarurligi ilmiy jihatdan asoslab berilgan