(untitled) (MAKTABGACHA VA MAKTAB TA’LIMI JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy pedagogik ta’limning muhim kategoriyalari hisoblangan “mustaqil fikrlash”, “kompetensiya”, “kompetentlik” va “fikrlash kompetensiyasi” tushunchalarining mazmun-mohiyati nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda ushbu tushunchalarning falsafiy, psixologik va pedagogik talqinlari qiyosiy o‘rganilib, ularning o‘zaro bog‘liqligi hamda farqli jihatlari aniqlanadi. Kompetensiyaviy yondashuv nuqtayi nazaridan mustaqil fikrlash axborotni izlash, tahlil qilish, baholash, turli qarashlarni taqqoslash, dalillarga asoslangan xulosa chiqarish va yangi vaziyatlarda mustaqil qaror qabul qilish qobiliyati sifatida yoritiladi. Shuningdek, kompetensiya va kompetentlik tushunchalarining pedagogik mazmuni aniqlashtirilib, fikrlash kompetensiyasining motivatsion, kognitiv, analitik, tanqidiy-baholovchi, kreativ va refleksiv komponentlari asoslab beriladi. Maqolada mazkur kompetensiyaning bo‘lajak tarix o‘qituvchisining kasbiy tayyorgarligidagi ahamiyati ochib beriladi.