Boshlang‘ich sinflarda tabiiy fanlar orqali kognitiv qobiliyatlarni rivojlantirish zamonaviy yechimlarini ishlab chiqish usullari (MAKTABGACHA VA MAKTAB TA’LIMI JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinflarda tabiiy fanlar orqali o‘quvchilarning kognitiv qobiliyatlarini rivojlantirishgaqaratilgan zamonaviy yechimlarni ishlab chiqish usullari yoritilgan. Tadqiqotda kuzatish, tajriba, muammoli vaziyatlarhamda tadqiqotga yo‘naltirilgan ta’lim texnologiyalarining o‘quvchilarda tafakkur, diqqat, xotira, mantiqiy fikrlash vamuammo yechish ko‘nikmalarini shakllantirishdagi o‘rni tahlil qilingan. Shuningdek, boshlang‘ich ta’limda tabiiy fanlarniintegrativ va kompetensiyaviy yondashuv asosida o‘qitishning pedagogik samaradorligi asoslab berilgan. Tadqiqot natijalariamaliy mashg‘ulotlar va dars jarayonida qo‘llash uchun metodik tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.