Axborotni tanqidiy baholash asosida talabalarning mediasavodxonlik kompetentligini rivojlantirishning nazariy asoslari (MAKTABGACHA VA MAKTAB TA’LIMI JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy axborotlashgan jamiyat sharoitida talabalarda mediasavodxonlik kompetentliginirivojlantirishda axborotni tanqidiy baholashning nazariy asoslari yoritilgan. Tadqiqotda mediasavodxonlik tushunchasiningmohiyati, uning tanqidiy fikrlash bilan uzviy bog‘liqligi hamda axborotni tahlil qilish, baholash va saralashdagikognitiv jarayonlar tahlil qilingan. O‘zbekiston va xorijiy olimlarning ilmiy qarashlari asosida mediasavodxonlikni shakllantirishdatanqidiy baholashning didaktik, kognitiv va refleksiv komponentlari ochib berilgan. Shuningdek, ta’lim jarayonidaaxborotni tanqidiy baholashni integratsiyalash orqali talabalarning mustaqil fikrlashi, axborot xavfsizligi hamda ijtimoiymas’uliyatini rivojlantirish imkoniyatlari asoslab berilgan. Maqola natijalari mediasavodxonlikni rivojlantirishga qaratilganpedagogik metodika va texnologiyalarni takomillashtirishda muhim ilmiy ahamiyat kasb etadi