Metakognitiv kompetentlikning pedagogik mohiyati va raqamli ta’lim muhitida uni rivojlantirishning nazariy asoslari (MAKTABGACHA VA MAKTAB TA’LIMI JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada raqamli ta’lim muhitida metakognitiv kompetentlikning pedagogik mohiyati va uni rivojlantirishasoslari tahlil qilinadi. Tadqiqotda ilmiy adabiyotlarning qiyosiy va kontent tahlili hamda konseptual sintez usullaridanfoydalanildi. Metakognitiv kompetentlik ta’lim oluvchining o‘z bilish faoliyatini anglash, rejalashtirish, monitoringqilish, baholash va refleksiya asosida moslashtirish imkonini beruvchi integrativ pedagogik sifat sifatida talqin qilindi.Raqamli vositalarning metakognitiv rivojlanishdagi samarasi ularning maqsadli topshiriqlar, feedback, pedagogik scaffoldingva refleksiv faoliyat bilan uyg‘unligiga bog‘liqligi aniqlandi. Metakognitiv strategiyalarni o‘rgatish, refleksiv pedagogika,pedagogik scaffolding va raqamli vositalarni maqsadli integratsiya qilish metakognitiv kompetentlikni rivojlantirishningasosiy pedagogik asoslari sifatida belgilandi