Ishsiz ayollarda shaxsiylik va emotsional xususiyatlarni oʻrganishning nazariy-metodologik asoslari (MAKTABGACHA VA MAKTAB TA’LIMI JURNALI, 2026)
Maqolada ishsiz ayollarda shaxsiylik va emotsional xususiyatlarning namoyon boʻlishini oʻrganishningnazariy-metodologik asoslari kompleks tahlil qilingan. Emotsional sohani shaxsning yaxlit psixologik tizimidan ajralmasregulyativ mexanizm sifatida talqin etuvchi zamonaviy yondashuvlar (K. R. Sherer, B. I. Dodonov, S. R. Pantileyev), ishsizlikningpsixologik oqibatlarini tushuntiruvchi klassik nazariyalar (M. Jahoda, P. B. Warr, D. Fryer), keng koʻlamli metatahlilnatijalari (K. I. Paul, K. Moser) hamda MDH va mahalliy tadqiqotchilarning ilmiy qarashlari qiyosiy tahlil qilingan.Deprivatsiya va agentlik paradigmalarining metodologik uzviyligi asoslanib, ishsizlik shaxsning kasbiy identikligi, oʻzoʻziga munosabati, emotsional barqarorligi va ijtimoiy faolligiga taʼsir koʻrsatuvchi murakkab ijtimoiy-psixologik stressorsifatida talqin etilgan. Muallif tomonidan ishsiz ayollarda shaxsiylik va emotsional xususiyatlarni oʻz holatini subyektivbaholash, oʻz-oʻziga munosabat, umumiy hissiy yoʻnalganlik va shaxslararo munosabatlarning oʻzaro integratsiyasigaasoslangan toʻrt blokli tuzilma doirasida tadqiq etish zarurligi ilmiy jihatdan asoslab berilgan